Sierpień 31, 2016

Zasady użytkowania

Zasady gotowania:

W celu prawidłowego użytkowania naczyń należy stosować się do następujących instrukcji:

  • Naczynie powinno być zapełnione produktami w objętości 1/2 – 2/3, średnica nałożonej pokrywy powinna pasować do średnicy garnka,
  • Rozpoczynając gotowanie należy przekręcić pokrywę przez jej przekręcenie o pół obrotu. W ten sposób między obrzeżem garnka i pokrywą powstaje pierścień wodny, który zabezpiecza przed ucieczką pozostałej pary z naczynia. Jeżeli jednak para wodna wydostaje się z garnka oznacza to, że temperatura wewnątrz garnka jest zbyt wysoka i należy zmniejszyć ogień.
  • Podczas gotowania nie należy podnosić lub zdejmować pokrywy. Jeżeli będzie to konieczne, należy wówczas skompensować straty pary wodnej przez dodanie dwóch łyżek wody lub wywaru. Jeżeli jednak na koniec np. pieczenia w garnku pozostało na dnie zbyt dużo cieczy to należy zdjąć pokrywę i zwiększyć ogień co spowoduje odparowanie nadmiaru soku.
  • Ilość wody użyta podczas gotowania powinna być równa ilości wywaru, który chcemy uzyskać po zakończeniu procesu gotowania. Gotując warzywa lub zupę należy dodać taką ilość wody, aby przykrywała warzywa. Podczas gotowania ilość cieczy nie maleje, ponieważ parowanie jest zahamowane. Wystarczy dodać zaledwie minimalną ilość soli, gdyż pokrywa zatrzymuje naturalne sole i aromat żywności wewnątrz naczynia, dzięki czemu ma ona intensywniejszy smak i zapach.

Gotowanie na parze:

To sposób przyrządzania potraw rozpowszechniony w świecie przez Chińczyków i Japończyków. Dietetycy są wyjątkowo zgodni, że tak przygotowane potrawy są najwyższej jakości pod względem zawartości witamin i minerałów. Dzieje się tak, ponieważ gotowanie na parze w znaczący sposób ogranicza ich degradację. Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Podobnie minerały i witaminy zostają zachowane w znacznie większym stopniu niż podczas tradycyjnego gotowania. Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania tłuszczu, wszystkie składniki gotowanych na parze potraw zachowują swój naturalny aromat, a ich smak jest o wiele bardziej intensywny niż podczas gotowania w wodzie. Ponadto składniki są sprężyste, jędrne, nie wchłaniają zbyt dużo wody i nie wysychają. Wszystko to sprawia, że zachowują naturalny kolor i świetnie się prezentują na talerzu. Przy tej metodzie nic się nie zmarnuje. Nawet wodę, która wyciekła na naczynie możemy wykorzystać do sporządzenia sosu.

Nasze garnki są bardzo ładnie i starannie wykonane z najlepszej stali szlachetnej. Dzięki kompletowi eksluzywnych garnków ze stali szlachetnej możemy gotować w małej ilości wody lub minimalnej ilości tłuszczu, dzięki czemu zachowujemy w naszych potrawach składniki mineralne i witaminy oraz oryginalny smak potraw.

Właściwości zdrowotne gotowania w naczyniach ze stali szlachetnej:

  • zdrowe gotowanie,
  • potrawy gotowane w małej ilości wody i bez tłuszczu,
  • zdrowe gotowanie bez soli,
  • warzywa na parowniku dostawcą niezbędnych witamin i minerałów,
  • pozostawia naturalne substancje odżywcze i aromatyczne,
  • właściwości bakteriobójcze,
  • w garnkach można gotować kilka rodzajów potraw na raz.

Niezwykłe przydatną zaletą naczyń marki ROSA BELLA jest łatwość z jaką można je utrzymywać w czystości.

Pierwszym krokiem jaki należy wykonać przed użyciem naczyń jest dokładne ich umycie w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Ma to na celu usunięcie olejów produkcyjnych. Naczynia należy dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha ręczniczkiem.

Zmywanie:

  • szybkie bezproblemowe zmywanie,
  • zmywarka (odkręcane mierniki ciepła),
  • zlewozmywak domowy,
  • zlewozmywak restauracyjny,
  • konstrukcja garnków gwarantuje nie pozostawanie resztek jedzenia w kąciakach dna.

Sposób użycia termometru: 

Sekretem doskonałego gotowania jest kontrola temperatury. Kontrolny wskaźnik na przykrywce pokaże kiedy temperatury gotowania są zbyt niskie, zbyt wysokie lub w sam raz.
Niebieski – zbyt niska temperatura
Żółty – doskonała temperatura
Czerwony – zbyt wysoka temperatura

Naczynia polerowane na wysoki połysk. Pokrywy są wyposażone w termostat oraz przystosowane do wszystkich typów kuchenek także INDUKCJI.